Stäng fönster Borås kn, BORGSTENA 13:1 BORGSTENA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - BORGSTENA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger i sluttningen mot Nossekälla sjö i odlingsstråk i skogsbygd. Borgstena socken är belägen i skogsbygden mellan Borås och Herrljunga.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti, vidbyggd sakrista i norr samt vapenhus i väster. I: Den första stenkyrkan uppfördes sannolikt under medeltiden. Dess ålder och utforming är inte närmare känd. Murar är bevarade i långhusets nordvästra parti. II: Kyrkans nuvarande planform är resultat av en nybyggnad 1753, delvis med återbruk av äldre murar (kyrkan vidgades 4 alnar på bredden och 16 på längden).

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Den tornlösa exteriören är enkel. Murarna är vitputsade och genombryts av rundbågiga fönsteröppningar, troligtvis förstorade i senare tid. Ingång i väster via vapenhuset samt direkt till korpartiet i sydost. Den rikt utsmyckade interiören, huvudsakligen samtida med kyrkans senaste nybyggnadsfas, bidrar framförallt till byggnadens kulturhistoriska värde och homogena stilkaraktär. Kyrkorummet täcks av ett spegelvalv, figurativt utsmyckat 1763 av målaren Detlef Ross. Av den fasta inredningen återstår från 1600- eller 1700-talen altaruppsats, predikstol, bänkinredning, läktare och altarring. Predikstolen med sina vridna kolonner och skulpterade evangelistbilder torde vara från 1600-talets slut. Altaruppsatsens ramverk bär en inskriftstavla som upplyser att den är skänkt av amiralitetskommendören Johan Gripenstedt och hans fru Inga Cath. Gripenstedt. Denna omsluter en på duk målad Golgataframställning från 1764. Kyrkan har restaurerats bl.a. 1916-19, efter förslag av arkitekt Anders Roland, och 1939, vilka dock huvudsakligen inskränkt sig till konservering och översyn av de värdefulla målningarna och inventarierna.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Kyrkans dopfunt, en figurativt utsmyckad dopfunt från 1100-talet eller tidigt 1200-tal, finns nu i Statens historiska museum, Stockholm. I kyrkan står en avgjutning.