Stäng fönster Härnösand kn, HULTOM 3:7 HEMSÖ KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Hemsö, stiftets yngsta församling, fick genom kungligt brev tillstånd att 1845 bilda en egen kapellförsamling. Ett kapell fanns dock redan på 1500-talet i Prästhus, troligen ett av Norrlandskustens äldsta fiskekapell. Detta kapell flyttade 1845 till den nuvarande kyrkplatsen. Man önskade dock en mer värdig byggnad. 1856 sattes kyrkobygget igång något högre upp intill det gamla kapellet under byggmästare J Wassbergs ledning efter dennes ritning. ÖIÄ:s tillstånd och ritning kom först 1857. Då hade emellertid församlingen hunnit så långt med bygget att den inte utan kostnader kunde ändra redan utfört arbete. Särskilt var det altarpredikstolen som hade föranlett diskussioner. Trots att kyrkan ej var färdigbyggd och ej heller invigd, togs den i bruk 1857. Den stod helt färdig med torn 1865, men blev inte invigd. Detta skedde efter kungl. beslut först den 13 juni 1926 på församlingens begäran, mot dåvarande biskopens vilja, som ej kunde acceptera altarpredikstolen. 1876 såldes det gamla kapellet på auktion.

PLAN OCH MATERIAL - Treskeppig kyrka med kor i öster med diminutiva korsarmar på ömse sidor om koret med sakristia inredd i den södra. Planen återgår på byggmästarens ritning. ÖIÄ:s förslag, som till yttre formen följde det insända förslaget, hade ett enskeppigt kyrkorum. Torn i väster med huvudingång. Uppförd med timmer, brädpanelad med liggande och stående panel som är vitmålad. Svartmålat plåttak.

EXTERIÖR - Uppförd efter byggmästarens ritning. Axel Nyströms omarbetade ritning är ett tidigt exempel på nygotik med rikt artikulerade fasader och ett torn avslutat med en stor och kraftig spira. Trots att byggmästaren vid tornets byggande hade hunnit erhålla denna ritning följde han sin egen, för att inte stilmässigt bryta mot det redan uppförda långhuset. Exteriören välbevarad sedan byggnadstiden.

INTERIÖR - Det treskeppiga kyrkorummet är välbevarat frånsett väggdekor från 1800-talet och borttagna bänkar. Högt tunnvalv i mittskeppet och plana tak i de smala sidoskeppen. Läktare utmed tre väggar. Altarpredikstol tillverkad 1864 av Lars Erik Hofrén. Sluten ursprunglig bänkinredning. Läktaren sannolikt samtida med kyrkan. Orgelfsaden härstmmar från 1901 års orgel medan verket är byggt 1981 av Johannes Menzel Orgelbyggeri.