Stäng fönster Dals-Ed kn, ED 1:97 DALS-EDS KYRKA

FÖRSAMLING 1995: DALS-ED

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger ca en halv km söder om tätorten med samma namn i en sluttning ovanför sjön Lilla Le i den södra dalbygden. I tät anslutning till kyrkogården finns ett järnåldersgravfält. Fornlämningsområdet samt rester av en skans, utgör riksintresse.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Medeltidskyrkans utformning är okänd. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes, sannolikt på samma plats. Delar av en stenkyrka av okänd ålder kan ha återanvänts vid det därpå följande nybygget.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den nuvarande, murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus, ett smalare och tresidigt avslutat kor med sakristieskrank, samt torn i väster. II: En ny stenkyrka uppfördes 1728, möjligen med återbruk av murar från en äldre föregångare. Planform okänd. Under 1700-talet, okänt när, tillbyggdes ett vapenhus av sten. Det ännu bevarade tornet uppfördes 1797. Riven, förutom tornet, i samband med att ny kyrka uppfördes på samma plats. III: Den nuvarande kyrkan uppfördes 1861-63, intill föregångarens kvarstående torn.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans två byggnadsperioder - det sena 1700-talet och 1800-talets mitt - avspeglar sig påtagligt i den vitputsade exteriörens karaktär. Västtornet, som kröns av kransgesims, flack huv och lanternin, är representativt för den sengustavianska stilen, medan nybyggnaden vid 1800-talets mitt har en klassicistisk dräkt. Långhusportalerna mitt på långhusets nord- och sydsidor markeras av svagt utskjutande omfattningar. De stora fönsteröppningarna är rundvälvda. Kyrkorummet är ljust, med vitputsade väggar och målat trätunnvalv. Koret öppnar sig mot långhuset med en vid, rundvälvd båge med kraftiga pilastrar på sidoposterna. Predikstolen är från 1700-talets första hälft. Altartavlan är målad av Gunnar Erik Ström och tillkom i samband med restaureringen 1949-50, utförd efter förslag av arkitekt Axel Forssén. Bänkinredningen från kyrkans byggnadstid utglesades vid samma tillfälle.