Stäng fönster Dals-Ed kn, HÅBOLS STOM 2:1 M.FL. HÅBOLS KYRKA

FÖRSAMLING 1995: HÅBOL

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Håbol är beläget i de norra dalbygderna som till stor del utgörs av höglänt och bergig skogstrakt. Kyrkbyn är dock omgiven av odlingsmark. Socknen, som ligger i de norra dalbygderna, var ett av de områden som drabbades värst av folkminskningen i slutet av 1800-talet, då stora delar av befolkningen emigrerade, framförallt till USA.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: En träkyrka, av i övrigt okänd utformning, torde ha funnits under medeltiden. Ersatt med ny kyrka, sannolikt på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande timmerkyrkan uppfördes 1793-94 med korsformad plan, varav den östra korsarmen utgör ett tresidigt avslutat korparti, samt torn i väster. Sakristian i öster tillbyggdes 1874.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans brädfodrade exteriör är i stort sett intakt, även om färgsättningen förändrats (den ursprungliga röda färgsättningen ersattes med 1887 den nuvarande vita). De svagt stickbågiga fönsteröppningarna är troligtvis från byggnadstiden. Korskyrkans sadeltak är valmade över gavlarna och skiffertäckta. Västtornet kröns av kransgesims, svängd huv och lanternin. Ingång i väster via tornets bottenvåning och i den södra korsarmsgaveln, genom ett utbyggt vindfång. Kyrkorummets innerväggar och brädvälvda innertak vitmålades 1874, då också den fasta inredningen förnyades. Den nuvarande altartavlan av den norske konstnären Mauritz Drougge kom på plats 1911. Vid restaureringen 1950, efter omarbetat förslag av arkitekt Einar Lundberg, insattes de figurativa glasmålningarna i korfönstren.