Stäng fönster Grästorp kn, FLAKEBERG 1:25 FLAKEBERGS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - FLAKEBERG

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Olunda införlivat innan medeltidens utgång.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är belägen i fullåkerbygd i utkant av järnvägssamhället. Flakebergs socken ligger öster om Grästorp.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Medeltida stenkyrka, troligen uppförd under 1100- eller 1200-talets första hälft. Av denna återstår den finhuggna omfattningen till den romanska sydportalen, nu insatt i den befintliga kyrkans tornmur. Delar av medeltidskyrkans sydmur fick kvarstå i den därpå följande nybyggnaden. II: Vid nybyggnad 1725 vidgades den gamla kyrkan såväl åt norr som öster. Kyrkan erhöll då salformad plan med tresidigt avslutat korparti (fotografier från 1894). 1751-52 uppfördes en murad sakristia i norr. Ett vapenhus av trä (okänd ålder) fanns på kyrkans sydsida. Kyrkorummets plana trätak var dekorerat med målningar av Olof Collander, från 1700-talets förra hälft. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes, sannolikt på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande stenkyrkan uppfördes 1898-99 efter ritningar av arkitekt Gustaf Pettersson och under ledning av byggmästare Johannes Larsson, Varola. Kyrkan är orienterad i nord-sydlig riktning med altaret i söder och består av långhus, smalare och polygonalt avslutat kor samt torn i norr. Sakristia tillkom på korets östra sida vid arkitekt Axel Forsséns restaurering 1952, då det ursprungliga sakristieskranket bakom altaret borttogs.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Exteriören utmärks av tornets spetsiga gavlar och spira, de stora spetsbågsfönstren och portalernas vimperger. Fasaderna är putsade i en ljust grå-brun nyans med vita hörnlister och fönsteromfattningar. Långhuset täcks av ett sadeltak, koret har ett lägre valmtak. Ingång genom tornet och mitt på långhusets östra sida. Interiören har brutet tak med synlig träkonstruktion och spetsbågig öppning mot det stjärnvälvda koret. Även koret hade tidigare synlig takkonstruktion, men fick sin valvform vid 1952 års restaurering; samtidigt avlägsnades ett ursprungligt altarskrank, det mittersta korfönstret igensattes, bänkinredningen byggdes om samt läktaren sänktes och utvidgades. Läktarunderbyggnad från 1985. Altaruppsatsen i barock, från 1600-talets senare del, härstammar från den gamla kyrkan. Predikstolen är samtida med den nuvarande kyrkobyggnaden, men innefattar skulpturer från en äldre predikstol.