Stäng fönster Sollefteå kn, EDS PRÄSTBORD 1:6 EDS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - ED

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken, omnämnd 1535 (Styffe) [men troligen annex till Sollefteå 1314, DS 1946].

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen omfattar båda sidorna av Ångermanälvens dalgång i övre Ådalen. Kyrkan ligger i utkanten av bebyggelsen på en hög nipkant norr om älven, centralt i en odlingsbygd med spridda gårdar. Klockstapel från 1730-talet, troligen ombyggd 1775 (av Per Hansson i Österås enligt Härnösands stift i ord och bild) samt försedd med ljudluckor 1810. Väster om kyrkan ligger den gamla skolan och i sydväst ett modernt församlingshem.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING – Den murade kyrkan består av rektangulärt långhus och smalare kor; sakristia av trä på långhusets nordsida. Kyrkan har medeltida ursprung, men dess ursprungliga utformning är inte säkert känd. Sannolikt har kyrkan byggts om under senmedeltiden. På 1700-talet reparerades kyrkan av byggmästaren Simon Geting, då den förlängdes åt väster. Sakristia av trä, troligen byggd 1764-65 av Per Zackrisson från Kubbe. Ett torn i väster och en sakristia i öster planerades 1827 av Lars David Geting men kom inte till utförande. Grunden i öster utnyttjades dock vid en större restaurering 1888-90, då kyrkan försågs med ett smalare kor i öster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan är vitputsad och har plåttäckta sadeltak över långhus, kor och sakristia. Gavelblinderingar från 1888-90. Ingång i väster. Även interiören präglas i huvudsak av förändringarna från ca 1890. Kyrkorummet täcks av ett tredingstak i pärlspont med delvis synlig takstol. Det vid denna tid tillbyggda koret öppnar sig med en välvd triumfbåge mot långhuset. Av inredningen härrör de öppna bänkarna och västläktaren från ca 1890. De tre korfönstren har glasmålningar från 1927, komponerade av Yngve Lundström. Predikstolen från 1705 är gjord av Jon Snickare, målades 1749 av Erik Fällström och delvis omgestaltad och kompletterad ca 1890.

En senmedeltida madonna är bevarad i kyrkan och på länsmuseet Murberget finns ett altarskåp från samma tid.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Forskningsprojektet Sockenkyrkorna. Kulturarv och bebyggelsehistoria 1998; rev. 2008.