Stäng fönster Sollefteå kn, VÄSTERGRANINGE 7:75 GRANINGE KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Järnhanteringen i Graninge tog fart på 1670-talet. Ett kapell byggdes 1759-61 för brukets folk; tidigare hölls gudstjänster i brukssalen. Klockstapel byggdes 1762, 1887 ersatt av den nuvarande som en kopia av den äldre. Vid 1800-talets mitt fanns planer på en stor nygotisk träkyrka, ritad av Fredrik Wilhelm Scholander. Eftersom man var oenig om tomtplatsen förföll projektet, och den befintliga kyrkan restaurerades istället.

PLAN OCH MATERIAL - Åttsidig plan med kor och sakristia i öster och litet vapenhus i väster. Byggd i timmer klädd med vitmålad liggande panel (1828 stående). Taket klätt med svartplåt, tidigare spån.
EXTERIÖR - Fyra rundbågade fönster på var sida. Högt valmat tak över långhuset, lägre sadeltak över vapenhus och sakristia. På nocken flöjlar med brukspatronerna Johan Clasons och Jacob Efraim Clasons initialer. Klockstapelns åttsidiga bod fungerar som ingång till kyrkogården.
INTERIÖR - Det åttsidiga kyrkorummet har ett högt välvt innertak med breda hålkäl och väggar putsade i ljust gulbrunt. Alta-uppsatsen bestod senast från år 1800 av ett rakt entable-ment buret av pilastrar, med en målning av Korsfästelsen av Per Sundin från Jämtland. Omfattningen ersattes 1887 av en nyrokokoram med högt överstycke. Predikstolen i rokoko med svängd korg och ornerat ljudtak tillkom troligen på 1770-talet och tillskrivs Johan Edler d.ä.
Bänkarna var från början slutna, och byttes 1887 mot de nuvarande öppna. Nuvarande orgel från 1922, en äldre fanns troligen från ca 1800 och ombyggdes 1833.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 4, Härjedalen, Jämtland, Medelpad och Ångermanland. 1997