Stäng fönster Enköping kn, ALTUNA 5:1 ALTUNA KYRKA

Historik
Altuna kyrka står på en liten höjd omgiven av en kyrkogård ute på landsbygden ett par mil nordväst om Enköping. En medeltida kyrka har legat alldeles nedanför kullen. År 1678 tillbyggdes den med det s k Creutzska - Cronhielmska gravkoret. Kyrkan och gravkoret revs i samband med att nya kyrkan uppfördes. År 1852 uppbyggdes gravkoret i nyklassisk stil och på medeltidskyrkans ursprungliga plats.

Nuvarande kyrkan uppfördes 1850 efter ritningar av Johan Fredrik Åbom. Stilen är nyklassicism med inslag av nygotik. De putsade tegelmurarna formar ett enskeppigt kyrkorum med kor och långhus i samma bredd och höjd, en halvrund sakristia i öster och ett högt västtorn med huvudingång. Sidoingångar finns mellan långmurarnas symmetriskt placerade fönster, en i norr i norr och en i söder.

Interiören täcks av ett tunnvalv och är mycket välbevarad sedan byggnadstiden. Den enda genomgripande förändringen utgörs av kormålningarna från 1911, utförda av Jöns Truedsson Thulin (Tullin). Målningarna har sin plats ovanför altaruppsatsens relief som har sin plats under en rundbåge och flankeras av pilastrar. Läktaren, predikstolen och den slutna bänkinredningen härrör från byggnadstiden. Intill kyrkans nordöstra hörn och som en fristående byggnad står von Engeströmska gravkoret från 1880-talet.