Stäng fönster Enköping kn, BOGLÖSA 17:1 BOGLÖSA KYRKA

Historik
Boglösa kyrka ligger söder om Enköping i en trakt rik på fornlämningar. Socknen är främst känd för sina många hällristningar från bronsåldern.

Denna medeltida, enskeppiga salkyrka är av natursten och putsad både ut- och invändigt. Den har ett rektangulärt långhus och ett rakt avslutat kor i samma höjd och bredd, vidbyggd sakristia i norr och vapenhus i söder. Sadeltaket är brant och spåntäckt.

Kyrkans äldsta del uppfördes troligen under tidig medeltid, senast 1200-talet. Koret har varit smalare än långhuset och eventuellt haft absid. Kyrkorummet har täckts av ett plant trätak eller en öppen takstol. Detta tidiga långhus har omfattat ungefär en tredjedel av den nuvarande kyrkans storlek. Under 1300-talets första hälft förlängdes kyrkan mot öster och förmodligen byggdes då även sakristian. I korgaveln insattes en trefönstergrupp, som nu är markerad i murverket, likaså korportalen i söder. I norra kormuren har påträffats ett sakramentsskåp av trä, ursprungligt från korets byggnadstid. Långhuset täcktes av ett trätunnvalv. Dess takstolar är bevarade och kan studeras uppe på vinden. Högt uppe på innermurarna syns även valvens s k remstycken. Även vapenhuset kan härröra från folkungatiden, dvs. perioden 1250-1350. Härpå tyder snidade vindskidor av ålderdomlig typ med mönster utformade som växtornamentik och drakhuvuden. Under 1400-talet valvslogs långhuset och sakristian. Under 1700-talet byggdes de båda västra valven och fönstren utvidgades och nybyggdes, varefter interiören erhöll sin ljusa, luftiga karaktär. Den slutna bänkinredningen insattes 1744. Läktaren med målningar på barriären byggdes 1754. 1918 igensattes den medeltida fönstergruppen i öster. Ett rundfönster upptogs och här insattes en glasmålning av Yngve Lundström. 1957-59 renoverades interiören under ledning av slottsarkitekt Ragnar Jonsson och den fasta inredningen konserverades.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996-1999