Stäng fönster Enköping kn, HUSBY-SJUTOLFT 8:1 HUSBY-SJUTOLFTS KYRKA

Historik
Husby-Sjutolfts kyrka har rektangulärt långhus med rakslutet korparti, sakristia i norr, vapenhus i söder och torn i väster. Den putsade kyrkan är uppförd av natursten och tegel. Samtliga yttertak utgörs av spånklädda sadeltak, tornet kröns av en huv med lanternin. Ingång till kyrkan sker via tornets bottenvåning samt via vapenhuset. I kyrkogårdens sydöstra hörn ligger det Setonska gravkoret från 1828.

Kyrkans byggnadshistoria är oklar. Sakristian, som är kyrkans äldsta del, byggdes troligen under 1200- eller 1300-talet och tillhörde ursprungligen en träkyrka. Långhuset uppfördes troligen under 1300-talet, och i början av 1400-talet byggdes tornet, som även fick funktion av försvarstorn. I slutet av 1400-talet tillkom vapenhuset samt kyrkorummets tegelvalv.

Exteriören präglas till stor del av byggnadsverksamheten under 1700-talet, då bl.a. fönstren förstorades och tornet byggdes om. I interiören lägger man främst märke till de senmedeltida väggmålningarna, som togs fram och restaurerades 1877. Målningarna är signerade av Albertus Pictor, och tillkom troligen på 1470- eller 80-talet. Valvmålningarna förstördes när kyrkans valv slogs om på 1660-talet, och troligen överkalkades väggmålningarna i samband med valvslagningen. Väggmålningarna rengjordes och konserverades 1978. Vid renoveringen samma år vitkalkades valvet, strålkastare och halogenljus installerades och altarringen kläddes om. Vidare tjärades taket och exteriören vitkalkades.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996