Stäng fönster Enköping kn, HÄRKEBERGA 15:1 HÄRKEBERGA KYRKA

Historik
Härkeberga kyrka är belägen på en ås i ett område rikt på fornlämningar. Väster om kyrkan finns en gammal komministergård som numera ägs av Nordiska museet.

Det är en medeltida salkyrka uppförd av gråsten. Planen är rektangulär med vidbyggd sakristia i norr samt vapenhus i söder. Långhus och kor samt sakristian är uppförda vid 1300-talets början. Vapenhuset tillkom mot slutet av 1400-talet, då även långhusets valv slogs. Fönstren har förändrats och förstorats, främst under 1700-talet. I det nordöstra hörnet finns en strävpelare med oklar tillkomsttid, dock före 1684.

Härkeberga kyrka är främst känd för sina rika kalkmålningar. Valvmålningarna har aldrig varit överkalkade och är därför ovanligt välbevarade. Målningarna kan, på stilistiska grunder, härledas till Albertus Pictor, och torde ha tillkommit på 1480-talets mitt.

Fasaderna vitrappades 1807 och fick ny spritputsning 1965. Vid Erik Lundbergs restaurering 1935-36 framtogs väggmålningarna som varit överkalkade, dessutom rekonstruerades korets två medeltida sydfönster och östfönstret frilades åter, äldre färgsättning på fast inredning återställdes.

Ett bevarat triumfkrucifix kan dateras till 1300-talets förra hälft eller mitt.