Stäng fönster Enköping kn, ÖSTERUNDA 2:1 ÖSTERUNDA KYRKA

Historik
Österunda kyrka består av rektangulärt långhus med rakslutet korparti, sakristia i norr och vapenhus i söder. Nordväst om kyrkan står en klockstapel, uppförd 1765 av verkmästaren Strandberg från Sala.

Den vitputsade kyrkan är huvudsakligen byggd av natursten. Yttertaken utgörs av sadeltak, förutom sakristian som täcks av ett pulpettak. Ingång till kyrkorummet sker via vapenhuset samt direkt från västgaveln.

Kyrkan uppfördes troligen under senare delen av 1200-talet eller 1300-talets början. Den bestod då av långhus, kor och sakristia, eventuellt har sakristian tillkommit något senare. Långhus och kor hade ursprungligen höga trätunnvalv, som ersattes av stjärnvalv i slutet av 1400-talet. Vapenhuset tillkom antagligen några decennier tidigare.

De största förändringarna av exteriören sedan senmedeltiden skedde under 1700-talet. På 1750-talet förstorades fönstren. Det nuvarande taket härrör från reparationsarbeten 1781, gavlarna var ursprungligen högre och spetsigare. Vid samma tillfälle togs en ny portal upp i västgaveln.

Vapenhusets blinderingar frilades vid en omfattande restaurering 1961-62 under ledning av arkitekten C. O. Deurell. Restaureringen omfattade bl.a. omgestaltning av västpartiet under läktaren, nytt golv och nya bänkar. Vidare togs kalkmålningarna från 1400-talet fram så långt det var möjligt. Målningarna, som består av två olika lager, rymmer bl.a. en unik svit med bilder ur S:t Henriks legend.