Stäng fönster Gotland kn, BÄL KYRKOGÅRDEN 1:1 BÄLS KYRKA

Historik
Bäl kyrka uppfördes i sin helhet under medel¬tiden. En föregångare till den nuvarande kyrkan anses ha uppförts redan under 1100-talets senare del, varav endast smärre partier återstår i kyrkans triumfbågsvägg.
Den nuvarande kyrkobyggnadens äldsta del är koret, vilket anses vara uppfört i början av 1200-talet. Långhuset och tornet byggdes vid slutet av samma århundrade. Tornet kom av allt att döma inte att fullbordas. I övrigt kan nämnas att kyrkogårdsmuren och de båda stigluckorna i densamma sannolikt härstammar från medeltiden.
Några andra förändringar än att ett fönster togs upp i tornet 1895 och en sakristia kom till på korets norra sida 1944 har inte gjorts på kyrkans yttre sedan byggnadstiden. Av viktigare underhållsarbeten under tidigare århundraden kan nämnas att tornhuven nybyggdes – sannolikt efter modell av den ursprungliga – år 1750, samt att koret och långhuset fick nya takstolskonstruktioner i början av 1800-talet.