Stäng fönster Gotland kn, EKE KYRKOGÅRDEN 1:1 EKE KYRKA

Historik
Eke socken är en kustsocken på sydöstra Gotland. Kyrkan består av ett rakslutet kor, ett högre och bredare långhus, västtorn samt en sakristia på korets norra sida. Mot tornets norra sida står ett sockenmagasin. Kyrkan har portaler på långhusets och korets södra sidor och tornets västra sida. Nischen efter en igenmurad portal finns på långhusets norra sida. Kyrkan är uppförd av putsad sandsten. På de låga takfallen ligger tegel. Tornspiran är av trä. Kyrkan har föregåtts av en träkyrka i stavteknik, från vilken väggplankor påträffats. Den har i etapper ersatts av den nuvarande kyrkan. Koret och långhuset uppfördes efter varandra under 1200-talets första hälft. Tornet omkring år 1300. På 1800-talet ägde en del förändringar rum. Magasinsbyggnaden uppfördes 1819-20, yttertaken sänktes till nuvarande låga vinkel 1826, sakristian uppfördes 1832-33 och de stora fönstren tillkom 1835. Portalerna i söder har huggna rundbågiga omfattningar i två språng med flankerande kolonnetter. Västportalen är enklare och spetsbågig. Fönster finns i öster och söder. De trekopplade fönstren i öster är från korets byggnadstid. Tornets spetsbågiga ljudgluggar har kolonnetter och masverk. Långhuset täcks av två kryssvalv, koret och ringkammaren av ett vardera. Väggar och valv pryds av ornamentala kalkmålningar från 1200-talet och figurala från 1400-talet. Den märkliga reliefprydda dopfunten är utförd på 1100-talet av stenmästaren Sigraf. Den väl bevarade madonnabilden härrör från tiden kring 1500. Inredningen är från 1700-talet.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996.