Stäng fönster Göteborg kn, GÖDDERED 1:194 RÖDBO KYRKA

FÖRSAMLING 1995: RÖDBO

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Församling utbruten ur Säve under 1500-talets senare del. Den lades då som prebende till predikanten på Bohus slott.

LÄGE OCH OMGIVNING - Rödbo sockenkyrka stod troligen på den nu övergivna lilla kyrkogården intill den nya vägen till Säve. Kyrkan brändes 1645 av den svenska armén vid ett anfall mot Bohus fästning. Invånarna begagnade därefter länge kyrkan i Kungälv.

En ny kyrkogård anlades 1906 ett stycke sydväst om den gamla, på en skogig ås längre inåt land. Där byggdes 1929 ett begravningskapell, som sedan 1974 fungerar som Rödbo församlingskyrka. Rödbo socken ligger på norra Hisingen, omedelbart söder om Bohus fästning och Kungälv, mellan Nordre älv och Göta älv. Landskapet består av kuperad skogsmark uppbrutna av mindre odlingsytor. Åkermark förekommer framförallt längs älvstränderna.

RASERAD KYRKA / RUIN - Rödbo kyrka var av trä och troligen uppförd i slutet av 1500-talet, men i övrigt av okänd utformning. Brunnen 1645.

DEN BEFINTLIGA KYRKAN - Ritningarna utfördes av Gustaf Ljungman. Sedan 1974 är den församlingskyrka för Rödbo församling. Den anspråkslösa byggnaden är av panelklätt trä. Långhuset är enskeppigt. Koret skjuter ut i en tresidig utbyggnad i sydgavelns mittparti. På takets norra del ovanför huvudingången rider det breda, låga tornet. I samband med att kyrkan fick status av församlingskyrka 1974 utfördes en renovering.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Många av inventarierna kommer från Bergsjöns vandringskyrka: predikstol, altarring och dopfunt. Flera inventarier såsom altaruppsats, predikstol och eventuellt orgeln, är ritade av Melchior Wernstedt. Ståndur och votivskepp, skall ha överlämnats från Lillhagens sjukhuskapell till Rödbo kyrka. Orgeln är byggd av Grönvalls orgelbyggeri 1977.