Stäng fönster Gotland kn, EKSTA KYRKOGÅRDEN 1:1 EKSTA KYRKA

Historik
Eksta kyrka är med undantag av sakristian till sina huvuddelar uppförd under medel-tiden, dock gjordes en kraftig ombyggnad av långhus och kor på 1800-talet.
Kyrkans äldsta delar är långhusets murar, vilka tillkom omkring år 1200 som komplement till ett nu försvunnet absidkor. Långhuset har huggstensfasader av det slag som ännu kan ses bl.a. i Fröjel och Follingbo kyrkor. Tornet, som inte ändrats nämnvärt sedan byggnadstiden, uppfördes några decennier senare, och omkring år 1300 revs det nämnda absidkoret och ett nytt gotiskt kor med en imponerande portal byggdes i dess ställe.
På 1640-talet drabbades kyrkan av en förödande brand som skadade byggnaden svårt, varefter den reparerades nödtorftigt och försågs med nya inventarier som ersättning för de förstörda. 1736 reparerades kyrkan ånyo då bl.a. triumfbågen stöttades med en utvändig stödmur och en invändig träpelare. Samtidigt uppfördes en sakristia på norra sidan av koret.