Stäng fönster Gotland kn, FRÖJEL KYRKOGÅRDEN 1:1 FRÖJEL KYRKA

Historik
Den befintliga kyrkan är i sin helhet medeltida. På 1100-talet uppfördes en romansk kyrka bestående av ett absidkor och ett långhus. Tornet tillfogades i väster i början av 1200-talet. Några decennier senare uppfördes en kyrkogårdsmur samt den västra stigluckan.
Det på 1100-talet uppförda absidkoret ersattes av ett gotiskt kor omkring 1300. Invändigt smyckades koret med målningar som påminner om Lafrans Botvidarsons stil. Möjligen har den nuvarande stenkyrkan föregåtts av en träkyrka – 1998 fann man väster om den nuvarande kyrkan och norr om den nedlagda skolan ett antal kristna gravar som tyder på detta.

Tornet är uppfört i en sluttning vilket medfört svårigheter med stabiliteten – en strävpelare stöttar upp den västra sidan och den södra muren syns ha spruckit och förnyades delvis 1835. Även ljudgluggarna anses vara nymurade, om än med gammalt material. I mitten på 1800-talet togs de båda fönstren i södra långhusväggen upp. En stor reparation utfördes 1868 av tornbyggaren Nils Ardman i Ardre, då bl.a. takstolarna byttes.

1935-38 genomfördes en omfattande restaurering efter förslag av arkitekt Erik Fant då muralmålningarna togs fram och konserverades och trätaket över långhuset ersattes av ett tunnvalv av trä. 1800-talets färgsättning på inredningen avlägsnades till förmån för de äldre färgskikten. Läktaren togs bort och ett orgelpodium byggdes. Skurgolven i kyrkorummet ersattes med gravhällar. Ett pannrum byggdes i källarplan i hörnet mellan långhus och sakristia, och en uppvärmningsanläggning med lågtrycksånga installerades.