Stäng fönster Hjo kn, SÖDRA FÅGELÅS 2:1 SÖDRA FÅGELÅS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - SÖDRA FÅGELÅS

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Församling utbruten ur Norra Fågelås 1902.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger något avskilt i skogsmark 150 m söder om Kapellsbäcken och 1,5 km från vätterstranden. Det aparta läget förklaras av att kyrkan tidigare var kapell under Norra Fågelås. Socknen, som ligger i södra Gullkroksbygden, präglas av herrgårdar och klostergods, bildar tillsammans med Norra Fågelås riksintresseområde. Södra Fågelås ligger 12 km sydväst om Hjo.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den timrade kyrkan har rektangulärt långhus med rakslutet korparti, sakristia i norr och vapenhus i söder. Kyrkan uppfördes under senare delen av 1500-talet eller 1600-talet. Sakristia och vapenhus är sannolikt tillbyggda i ett senare skede. Ännu ett vapenhus, vid kyrkans västgavel, revs 1942, i samband med en genomgripande restaurering efter förslag av arkitekt John Åkerlund.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Fasaderna är täckta med spån och rödfärgade. Långhus och kor har separata sadeltak, klädda med spån. Fönstren fick sin nuvarande rektangulära form 1942. Ingång i väster och söder via vapenhuset. Kyrkorummet är långsmalt och täcks av ett överhöjt innertak med blottade bjälkar. Interiören ter sig ursprungligt med sina bara timmerväggar och 1600-talssnickerier, men fick i huvudsak sin nuvarande utformning vid restaureringen 1942: väggarnas pärlspåntpanel från 1883 avlägsnades, takets mittparti förhöjdes, korgolvet höjdes, läktarunderbyggnader tillkom och ny bänkinredning insattes, med användande av de bevarade bänkskärmarna från 1600-talet. Väggarnas och takets ursprungliga dekormålning gick i stort förlorade 1883, men rester återstår alltjämt i kortaket. Rikt utsirad predikstol samt dopfunt i trä från 1600-talets slut, gåva av släkten Hård. Altaruppsatsen från 1683 är skänkt av generallöjtnant Johan Hård på Hjällö (även denna återuppsattes 1942). Altartavlan, åtta bilder från Jesu liv, är målad av Karl-Olov Steen 1987. (2012-02-13. Enligt uppgift från en privatperson som varit i kontakt med kyrkorådet har målningen av Karl-Olov Steen köpts in för församlingshemmet, där den hängt sedan dess.)