Stäng fönster Karlsborg kn, KYRKEBOLET 1:13 M.FL. BREVIKS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - BREVIK

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger i bebyggelse av radbykaraktär på en hög strandvall vid Vätterns västra strand. En av socknens huvudnäringar har i äldre tider varit fiske och på kyrkogården finns en s.k. gråtplats över omkomna sjömän. En ålderdomlig inklädd klockstapel med pyramidformad huv står strax sydväst om kyrkan. Brevik ligger ca 12 km sydväst om Karlsborg.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti samt sakristia i norr; vid den västra gaveln ett vapenhus av trä. Kyrkans byggnadskronologi är något osäker, men det förefaller sannolikt att det befintliga långhuset till största delen är från äldre medeltid. Vid grävningar på 1910-talet under kyrkans golv påträffades grundmurarna efter ett smalare, rakslutet kor. Salkyrkans nuvarande planform är resultat av en ombyggnad 1760, då sannolikt även sakristian tillbyggdes. Vid restaureringen 1914 revs ett äldre vapenhus i söder, portalerna på långhusets och korpartiets sydsida murades igen och nytt vapenhus uppfördes i väster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans murar är vitputsade såväl ut- som invändigt och genombryts av rundbågiga fönsteröppningar. Långhuset täcks av ett brant sadeltak, valmat över korpartiets tresidiga östmur. Ingången är sedan 1914 förlagd i väster. Kyrkorummets plana innertak har målade symbolbilder, bl.a. föreställande Treenigheten, sannolikt samtida med 1700-talets ombyggnad. Interiörens nuvarande utformning präglas framförallt av restaureringen 1965 efter förslag av arkitekt Adolf Niklasson, då färgsättningen förnyades, äldre inventarier konserverades och ny bänkinredning anskaffades. Predikstol från 1600-talet. Vid restaureringen 1914 ersattes Thorvaldsens Kristus som altarprydnad med ett senmedeltida krucifix. Vid restaureringen 1965 avlägsnades krucifixets sentida övermålning och ett nytt kors tillverkades.