Stäng fönster Mariestad kn, BERGA 9:1 BERGA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - BERGA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Berga kyrka ligger i ett fornlämningsrikt område ett par km från Vänerns östra strand. Kyrkan ligger fritt och avskilt på moränimpediment i odlingsbygden. Till kyrkan leder alléer från två håll. I socknen ligger Säby herrgård, känd sedan medeltiden och från mitten av 1500-talet fram till år 1805 i ätten Posses ägo. Den nuvarande huvudbyggnaden av trä härrör från tiden omkring 1840. Berga socken är belägen strax nordost om Mariestad.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett långsträckt, rektangulärt långhus med oktogonalt kor i öster, sakristia på långhusets nordsida samt västtorn. Kyrkans byggnadshistoria är oviss. En avbildning i Peringskiölds Monumenta, med påskrift "Bärga", visar en timrad salkyrka. Planens proportioner kan dock antyda att den befintliga stenkyrkan har medeltida ursprung (jfr Lagerlöf 1985). Kyrkans egenart är i första hand förknippad med 1600-talets andra hälft och det tidiga 1700-talet, då kyrkan i flera etapper fick sin nuvarande planform, förändringar bekostade av de adliga släkterna på närbelägna Säby gård. Byggnadsåret för sakristian är 1702, för tornet 1712. Gravkammaren under koret inrymmer ett tjugotal medlemmar av familjerna Posse och Gyllenstierna.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans senkarolinska exteriör får sin prägel av västtornets resliga spira samt det rikt artikulerade gravkoret. Västportalen har omfattning av huggen sten med släkterna Posses och Gyllenstiernas vapen. Kyrkorummet täcks av ett spegelvalv; altarrummet öppnar sig mot långhuset med en vid, rundvälvd båge. Kyrkorummets nuvarande utformning är av allt att döma förhållandevis sen. Enligt P. A. Säves berättelse för 1862 (ATA) hade långhuset då kryssvalv av trä. Inredningen är dock av äldre datum. Altaruppsats (med altartavla föreställande Kristi nedtagande från korset) och predikstol härrör från 1600-talet. Dopfunt från 1731. I kyrkans finns även en serie begravningsvapen över Nils Posse (1660- 1726). Kyrkan restaurerades 1924, möjligen härrör den slutna bänkinredningen helt eller delvis från denna tid.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Kyrkan äger en rik samling medeltida träskulpturer.