Stäng fönster Gotland kn, LAU KYRKOGÅRDEN 1:1 LAU KYRKA

Historik
Lau kyrka är en av Gotlands största landskyrkor. Socknen är belägen vid öns östkust, strax söder om Ljugarns samhälle. Omedelbart norr om kyrkan, vilken ligger mellan två förhistoriska gravfält, finns ruinen av ett medeltida hus, troligen en prästgård. Av kyrkogårdens tre medeltida stigluckor är den södra ombyggd i senare tid. Kyrkan består av ett treskeppigt romanskt långhus med treskeppigt gotiskt kor samt en mindre sakristia på norra sidan. Byggnadsmaterialet är tuktad kalksten med huggen kalksten i korets fasader samt i portaler, omfattningar, socklar och hörnkedjor. Långhuset härstammar från 1200-talets förra hälft. Koret uppfördes omkring 1300, som ersättning för ett tidigare korsarmat kor vars södra gavel avtecknar sig i den befintliga sydfasaden. Sakristian är troligen samtida med det nuvarande koret. Långhuset, som täcks av ett sadeltak med takryttare i väster, har ovanligt höga och ståtliga romanska portaler. De högt sittande rundbågsfönstren har förlängts nedåt under 1800-talet. Det större koret har ett högre sadeltak med två fall. De gotiska korportalerna är rikt utsirade, och korets östvägg uppbryts av tre stora spetsbågiga masverksfönster. Interiören (kor och långhus tillsammans) anses som ett av Gotlands vackraste kyrkorum med sina totalt femton höga kryssvalv uppburna av kraftiga kolonner och med markerade gördelbågar. En igenmurad tornbåge i väster vittnar om ett planerat västtorn; murväggens kalkmålningar, en ornamental fris från 1200-talet samt en stor figurscen daterad 1520, framtogs vid arkitekt Åke Pornes restaurering 1958-60. En båge i korets södra mur härrör troligen från det äldre koret. Rester av glasmålningar från omkring 1300 finns bevarade i koret. All bänkinredning avlägsnades vid Åke Pornes restaurering.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996.