Stäng fönster Mark kn, BERGHEM 18:1 BERGHEMS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - BERGHEM

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan har ett högt läge med vid utblick över dalgången, ca 550 m från Viskan. Odlingsmarken är koncentrerad till dalgångarna mellan omgivande skogsbygd. I kyrkans närhet finns ett fornlämningsområde med bl.a. storhögen "Kungskullen", bygdegård, missionshus och sockenmagasin. Hembygdsföreningens byggnader ligger i anslutning till bygdegården och omfattar bl.a. en ryggåsstuga med framhäbbare, från 1800-talets början. Berghem, som ligger strax söder om Kinna, ingår i Viskastigens riksintresseområde, främst för en medeltida vägsträckning samt för sin merkantila och militära betydelse.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti, vidbyggd sakristia i norr samt västtorn. Ingångar i väster via tornets bottenvåning samt mitt på långhusets sydsida. I: Delar av den äldsta stenkyrkan, sannolikt av medeltida ursprung, ingår fortfarande i det befintliga långhusets sydvästra del, ovisst dock i viken omfattning. II: Kyrkans nuvarande planform är huvudsakligen ett resultat av en nybyggnad 1792, delvis med återbruk av äldre murar, då också sakristian uppfördes (inventeringsprotokollet 1830, ATA). Västtornet tillbyggdes 1826.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Enkel exteriör förhållandevis oförändrad från om- och tillbyggnadstiden. Murarna är vitputsade såväl ut- som invändigt och genombryts av rundbågiga fönsteröppningar; rundfönster ovan sydportalen. Långhus och sakristia har tegeltäckta sadeltak, valmade över korpartiet respektive sakristians nordmur. Västtornet kröns av huv och öppen lanternin. Ingång i väster via tornets bottenvåning samt mitt på långhusets sydsida. Kyrkorummet täcks av ett spegelvalv. Altaruppsats, predikstol och läktarbarriär härrör sannolikt från 1700- talet. Öppen bänkinredning från 1911. Läktarunderbyggnad från restaureringen 1977-78, efter förslag av arkitekt Arne Nygård.