Stäng fönster Gotland kn, RUTE KYRKOGÅRDEN 1:1 RUTE KYRKA

Historik
Rute kyrka är i sin helhet uppförd under medeltiden. Kor och långhus uppfördes i mitten på 1200-talet, kort därefter uppfördes tornet. Kyrkans valv dekorerades med målningar vilket skedde i slutet av 1200-talet. Möjligen ersätter kyrkan en äldre kyrka som SvK placerar på 1100-talet, detta trots att inga spår av en sådan är funnen. Sedan byggnadstiden har endast smärre ändringar gjorts på kyrkans exteriör.

I kyrkogårdsmuren finns två stigluckor av medeltida ursprung samt spår av en tredje bevarade.

I mitten av 1400-talet dekorerades väggarna invändigt med passionsmålningar. På 1600-talet byggdes de två kolonnerna i långhuset om till pelare och sakristian uppfördes. Troligen var det på 1600-talet som kyrkan fick sin strävpelare utanför nordöstra hörnet av långhuset.

Från 1703 finns en inskription i en takstol, förmodligen renoverades taket detta år.

1873 gör en större renovering av kyrkan, nästa större åtgärd var en restaurering som gjordes 1950-51 efter förslag av Erik Fant.