Stäng fönster Munkedal kn, FOSS 18:1 M.FL. FOSS KYRKA

FÖRSAMLING 1995: FOSS

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan har ett relativt avskilt läge i västra utkanten av tätorten Munkedal. Läget är högt med utblick över och mot odlingsmarken som vidtar i väster. Prästgården med pastorsexpeditionen ligger ca 500 m nordväst om kyrkan. Till kyrkomiljön hör f.d. kyrkstallar.

Öster om kyrkan ca 1 km bort passerar Kvistströmsälven på sin väg mot Saltkällefjorden i söder. Kyrkan ligger i utkanten av det förhållandevis öppna sprickdalslandskap som fortsätter söderut men framför allt i riktning nordväst mot Håby och Bärfendalsåns dalgång. Kvistströmsälven delar sig drygt 1 km nordost om kyrkan i Munkedalsälven och Örekilsälven. Kring Örekilsälven har bedrivits industriell verksamhet sedan 1600-talet och framåt, bl a i form av sågverk, massa- och pappersbruk, manufaktur och mekanisk industri. Området i älvens närhet bildar riksintresse. I dalgången, strax innan älven delar sig, ligger skanslämningar och en fornborg. Storhögen Tjuvahögen återfinns en dryg halvkilometer nordost om älvmötet.

RASERAD KYRKA / RUIN - Medeltida träkyrka av okänd form.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av långhus med tresidigt avslutat korparti och sakristia; i väster ansluter ett torn av trä. I långhusets västparti ingår troligen betydande delar av en medeltida stenkyrka, vars ålder och utformning inte är närmare känd. Det nuvarande korpartiet är resultat av en ombyggnad 1733-34. Ett vapenhus murades, som dock revs redan 1754. Samma år byggdes ett trätorn, rivet 1878 och ersatt av det nuvarande av panelklätt timmer.
EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans exteriör och interiör utgör en blandning mellan äldre byggnadsperioder och tillskott från 1800- och 1900-talen. De nuvarande höga, rundbågiga fönsteröppningarna upptogs i samband med ombyggnaden 1733-34. 1800-talstornet har två avsatser och kröns av en spetsig spira. Kyrkans 1700-talsvalv revs i slutet av 1800-talet, troligen under en restaurering 1891 som gav kyrkan inslag av nygotik. Det nuvarande tunnvalvet av trä byggdes 1928 under en stor restaurering, ledd av arkitekt Axel Forssén. Samma år utfördes takmålningarna av Kristian Lundstedt. Restaureringen hade som syfte att återställa något av den nyklassicistiska interiören. Altartavlan är en oljemålning på duk med Golgatamotiv av Pehr Hörberg från 1790-talet och inköpt 1846. Den är hopbyggd med altarbordet. Ramverket snidades 1928. Den magnifika predikstolen med profileringar, pilastrar och kolonnetter härrör från 1617. Bänkinredningen är öppen. Utmed långhusets västvägg sträcker sig orgelläktaren från 1700-talet. Den ombyggdes 1855.
Dopfunt av trä, snidad 1705 av Marcus Jäger, målad samma år av Christian von Schönfeldt.