Stäng fönster Orust kn, HÄRMANÖ 2:209 GULLHOLMENS KYRKA

FÖRSAMLING 1995: GULLHOLMEN

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Kapellförsamling utbruten ur Morlanda medeltida socken 1799. Annexförsamling 1923.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är belägen på norra delen av ön, knappt 100 m från vattnet. Kyrkan ligger mitt i huvudöns fiskebebyggelse. Socknen ligger i den yttre Bohuskusten och har uppstått kring fisket och andra aktiviteter som närheten till havet har medgivit. Ön bildar riksintresse. Gullholmen ligger utanför Orust, ca 29 km nordväst om Stenungsund.

RASERAD KYRKA / RUIN-

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Träkyrka uppförd 1799, bestående av långhus med rakt avslutat korparti, utbyggd sakristia i öster samt västtorn.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - En nyklassicistisk kyrka, dock med upptill rundbågade avslutade fönster, endast tre på sydsidan och ett rektangulärt strax under takfoten för att ge ljus åt läktaren. Ursprungligen var tornet enkelt utformat och krönt med ett sadeltak. Exteriören var klädd med stående enkel panel. År 1904 företogs en stor restaurering, som i stort sett gav exteriören dess nuvarande utseende. Tornet erhöll trekopplade ljudluckor på var sida, huv med takfönster, åttkantig turell och spira. Hela kyrkan kläddes med liggande panel. Den samtida nygotiska inredningen har dämpats betydligt i och med en restaurering 1935.