Stäng fönster Orust kn, KÄRINGÖN 1:233 KÄRINGÖNS KYRKA

FÖRSAMLING 1995: KÄRINGÖN

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Kapellförsamling utbruten ur Morlanda 1795 (1923 annexförsamling).

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger centralt på ön, söder om och i utkant av bebyggelsen. Tomten är kuperad, med berg i dagen och relativt högt belägen. Socknen är belägen i ytterskärgården och har uppstått kring fisket på 1500-1600-talet. Landskapet är av den yttre Bohuskustens karaktär, med kalt urberg och låg vegetation. Bebyggelsen återfinns i lä lägen mellan skyddande klippor på öns nordvästsida. Käringön ligger utanför Orust, ca 30 km västnordväst om Stenungsund. Ön bildar riksintresse med sina verksamheter betingade av närheten till havet.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Kyrkan på Käringön stod färdig 1796. Arkitektens namn är okänt. Kyrkan är byggd i trä och består av ett enskeppigt långhus med ett rakslutet korparti. I väster reser sig ett torn. Sakristian inrymdes från början bakom en skärm i korpartiet. En ny sakristia tillbyggdes i öster 1952 efter ritningar av arkitekt Axel Forssén. Samtidigt igensattes en sydlig ingång vars vindfång revs.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Nyklassicistisk exteriör. Västtorn med åttkantig påbyggnad, liknande en lanternin, med blindfönster och spira. Ursprungligen var väggarna rödmålade och sadeltaket tegeltäckt. Numera är exteriören ljus och taket belagt med plåt. Ingång i väster via tornets bottenplan som fungerar som vapenhus. Interiören uppvisar en blandning av nyklassicism och barock. Kyrkorummet täcks av ett tunnvalv. Den praktfulla altaruppsatsen i barock utfördes som epitafium i Morlanda kyrka över prästen Nils Holgersson Arctander och hans familj. Det är arkitektoniskt uppbyggt i tre våningar med skulpturer och talrika snickerier. Altaruppsatsen komponerades och utfördes av bildhuggaren Hans Swant eller dennes verkstad kring 1600-talets mitt och målades enligt inskrift 1670 av Baltzar Wüchters. Predikstolen med sitt ljudtak härrör till viss del från 1600-talet. Bänkinredningen ombyggdes 1952. Utmed långhusets västra kortsida sträcker sig en läktare. Barriärens infällda oljemålningar övermålades på 1870-talet men framtogs 1905.