Stäng fönster Kalmar kn, FÖRLÖSA KYRKA 1:1 FÖRLÖSA KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Uppförd 1855-59 som ersättning för en medeltida stenkyrka. Ritningarna, som upprättades av en byggmästare Nordström från Kalmar, blev på ÖIÄ omarbetade av Johan Fredrik Åbom. Som ledare för bygget omtalas en byggmästare Olander. Kyrkan invigd den 20 november 1858 av kontraktsprost Aron von Sydow.

PLAN OCH MATERIAL - rektangulärt kyrkorum med tresidig korabsid i öster. Sakristia i norr och torn i väster. Ingång genom tornet och mittportal på sydsidan. Separat ingång till sakristian. Murarna, uppförda i natursten och tegel, är spritputsade med slätputs på omfattningarna, listerna och hörnpartierna. De spritputsade partierna är avfärgade i en svagt gulaktig ton, de slätputsade i vitt. Färgsättningen återgår på ursprunglig avfärgning. Plåttak, ursprungligen skiffertak.

EXTERIÖR - Tidstypisk blandstil med insmugna nygotiska stildrag i form av spetsbågiga fönster med därtill hörande nygotiska stildrag i form av spetsbågiga fönster med därtill hörande nygotisk fönsterspröjsning, mittrisalit, som höjer sig över takfoten med spetsbågig avslutning, tornspira mm. Även tornportalens vitputsade omfattning avslutas med ett gavelparti. Rosettfönster på tornets västfasad och smala blindfönster på kyrkobyggnadens västgavlar. Utförandet följer 1854 års approberade ritning förutom att tandsnittslisterna under takfoten aldrig tycks ha kommit till utförande. Kyrkans exteriör är sannolikt oförändrad sedan byggnadstiden frånsett byte av takmaterial.

INTERIÖR - Även interiören präglas av övergången från nyklassicismen till nygotiken. Istället för tunnvalv täcks kyrkorummet av ett trågvalv. Altartavlan "Kristus och kvinnorna vid graven" är utförd av Johan Zacharias Blackstadius 1860. Såväl altartavlans omfattning i försiktig nygotik som predikstolen återgår på Åboms nybyggnadsritning. Väggarna bakom nummertavlorna artikuleras av rektangulära, i putsen förhöjda partier dekorerade med fyrpass i hörnen och nedsänkta spetsbågiga fält i mitten. Även väggdekorationerna återgår på nybyggnadsritningen. Ny sluten bänkinredning från 1954. Läktaren är från 1954, men utförd enligt den ursprungliga. Diskret läktarunderbyggnad. Orgelfasad från 1955 ritad av Gösta Gerdsiö.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993