Stäng fönster Tierp kn, JÖRSÖN 1:197 SÖDERFORS KYRKA

Historik
Söderfors bruks kyrka, uppförd 1789-92 efter ritningar av Erik Palmstedt, räknas till en av de mest konsekvent genomförda nyklassicistiska kyrkorna i landet. Den föregicks av en liten korskyrka av trä från 1680-talet, som ödelades av en brand 1789. Väster om kyrkan ligger ett bisättningshus, ritat av Erik Palmstedt och uppfört samtidigt som kyrkan.

Kyrkan, som är orienterad med koret i väster, har rektangulärt långhus och torn i öster. Från kyrkorummet, som nås via tornets bottenvåning, framträder det inbyggda, smalare och runt avslutade koret. Framme i koret finns två indragna läktare. På läktaren till höger om altaret - den s.k. herrskapsläktaren - stod bänkar för bruksherrskapet och prästfrun.

Den vitputsade kyrkan är uppförd av tegel och täcks av ett plåttäckt mansardtak. Tornet kröns av en inglasad lanternin, som rymmer ett tornrum. Mot tornet ansluter en nyklassicistisk sandstensportal.

Exteriören är i det närmaste oförändrad sedan uppförandet. Interiören har omdanats vid flera tillfällen. 1855 ersattes altarprydnaden i form av ett kors med en altartavla. Korset med törnekronan återuppsattes dock 1945 i samband med en större restaurering, och altartavlan återfinns numera på långhusets nordvägg. I slutet av 1970-talet genomfördes en restaurering av interiören, som bl.a. innebar att bänkarna målades om. 1979 lades nytt plåttak på hela kyrkan.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996