Stäng fönster Stenungsund kn, UCKLUMS KYRKA 1:2 UCKLUMS KYRKA

Historik
Kyrkogården är jämnårig med kyrkan, den äldre kyrkogården med rötter i medeltiden, ligger någon dryg mil nordöst om kyrkplatsen. Kyrkogården utvidgad åt öster 1992-1993.

FÖRSAMLING 1995: UCKLUM

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Den gamla kyrkplatsen, med lämningarna av medeltidskyrkan markerade med stenar, är belägen på det forna prästänkesätet Prästgärde ca 1,5 km öster om den befintliga kyrkan. På denna fastighet har hittats en liten skovel av järn med träskaft, vilken enligt Pastor loci, skulle kunna ha använts vid jordfästningar. Vidare har sex målade läktarbröstvärn hittats, vilka nu förvaras konserverade i den nya kyrkans sakristia.

Den nya kyrkan är belägen 1,5 km väster om den medeltida kyrkplatsen. Den ligger vid vägen (E 6:an) med anslutande villabebyggelse norr och sydost om kyrkan. Till kyrkomiljön hör ett församlingshem, i nordost, samt en ekonomibyggnad f.d. kyrkstall, i nordväst. Söder om kyrkan återfinns en äldre skolbyggnad. Kyrkans läge är centralt i den öppna odlingsmark som förekommer i anslutning till sjön Stora Hällungen.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Medeltida kyrka av sten med smalare kor, vilket utvidgades 1782 till långhusets bredd och tresidigt avslutat i öster; torn av sten vid västgaveln. Enligt en text på altartavlan skall denna samt kyrkan ha blivit målade 1670 (allt enl. inventering 1830 i ATA). Riven i samband med att ny kyrka uppfördes på annan plats. Mursträckningarna efter den raserade kyrkan är markerade med resta hällar.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande stenkyrkan uppfördes 1859 efter ritningar av arkitekt Albert Törnqvist. Kyrkan murades delvis med sten från sin föregångare. Gudstjänstrummet utgörs av ett enskeppigt långhus och korparti i samma bredd och höjd. I öster ansluter en lägre och smalare sakristia med polygonal grundplan och i väster ett tämligen högt och smalt torn som rider på långhuset och vars bottenplan fungerar som vapenhus.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrka i nyklassicistisk stil, men även inslag av nygotik. Både exteriör och interiör är välbevarade sedan byggnadstiden. Vitputsade murar. Torn med lanternin och kort spira. Kyrkans portaler är spetsbågiga liksom flertalet fönsteröppningar. Ingångar i väster via vapenhuset samt i mittpartiet på långhusets sydsida. Kyrkorummet täcks av ett tredingstak. Östmurens mittparti utgörs av en nisch med högt, förgyllt kors och spetsbågig, profilerad omfattning med gavelstycke. På ömse sidor om nischen leder en dörr mot sakristian. Även predikstolen är från byggnadstiden liksom den slutna bänkinredningen, dock ombyggd både 1949 och trettio år senare. Även läktaren är ursprunglig. Vid dess ombyggnad 1979 tillkom förrådsutrymmen m.m. i utrymmet inunder.