Stäng fönster Tierp kn, HÅLLNÄS 2:1 HÅLLNÄS KYRKA

Historik
Troligt är att det funnits en kyrka i Hållnäs redan på 1200-talet. För detta talar den bevarade dopfunten, gotländsk Alatyp från 1200-talets mitt. 1724-1921 hade de Geer på Lövsta patronatsrätt över Hållnäs kyrka.

Kyrkan har latinsk korsplan och ett dominerande centraltorn med kupol, den är orienterad med koret i väster. En tresidig utbyggnad väster om koret rymmer sakristian.

Den äldre, medeltida kyrkans östra del bevarades och ingår nu i den östra korsarmen. Dessa murar härstammar från 1300- eller 1400-talet, valven slogs i början av 1500-talet. Förutom denna del uppfördes hela kyrkan 1851-54.

Utvändigt är kyrkan ett verk från 1850-talet, men i interiören samsas medeltiden med det nya. Vid restaureringen 1950 framtogs kalkmålningarna från tidigt 1500-tal och tidigare undangömda medeltida inventarier fick åter plats i medeltidskyrkan.