Stäng fönster Vimmerby kn, FRÖDINGE 59:1 FRÖDINGE KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - FRÖDINGE

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan har ett högt läge på terrasskant centralt i det kuperade samhället. Strax söder om kyrkan står en klockstapel från 1694, byggd av Lars Broddesson Höflin. Till kyrkomiljön hör prästgård, arrendebostad och ett nyare församlingshem. Samhället som präglas av mejeriindustrin omges av höga skogsklädda berg med insprängd, lägre liggande åkermark. Kyrkbyn ingår i större riksintresseområde. Frödinge ligger strax nordost om Vimmerby.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den timrade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med oktogonalt mittparti och ett vapenhus i väster; på korpartiet norra sida finns en sakristia murad av sten. I: Vid restaurering 1950 påträffades under den befintliga kyrkans golvläggning grundmurar efter en äldre träkyrka med salformad plan. En del timmer från den rivna kyrkan påträffades sekundärt använt i den nuvarande kyrkans äldsta golv. På flera av bjälkarna och plankorna syntes spår av figurativ bemålning. Målningarna hör stilmässigt till höggotiken och kan dateras till 1300-talet. Vid timmerkyrkans västgavel har funnits ett torn av okänd ålder och på korpartiets norra sida den ännu befintliga sakristian, troligen medeltida. Kyrkorummet tycks ha varit välvt med kryssvalv. Riven, förutom sakristian, i samband med att en ny kyrka uppfördes på samma plats. II: Den nuvarande timmerkyrkan uppfördes 1739 av byggmästaren Jonas Sandahl, intill föregångarens kvarstående sakristia. Vapenhuset i väster färdigbyggdes 1757.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans timrade stomme är utvändigt helt spånklädd. Exteriören kännetecknas av den höga och branta takresningen i två fall, vilka likt säteritaken åtskiljs av ett lågt väggparti. Samtliga takfall är numera plåttäckta. Fönsteröppningarna är upptill tresidigt avslutade. Ingångar i väster via vapenhuset samt direkt till korpartiet i söder. Timmerväggarna är invändigt blottade och stöttas med stående följare, somliga illusoriskt målade för att likna pilastrar. Kyrkorummet täcks av ett plant innertak. På väggar och innertak finns en välbevarad målningsskrud, bestående av dekorativa draperimålningar respektive figurativa bildfält, omgivna av kraftig akantusornamentik. För kyrkans utsmyckning kontrakterades mäster Hans Brachwagen 1741. Interiören har genomgått flera genomgripande restaureringar under 1900-talet. Vid restaureringen 1950-51 efter förslag av arkitekt Johannes Dahl erhöll kyrkorummet sin nuvarande utformning. En pärlspontbeklädnad från 1904 avlägsnades och de därmed avtäckta målningarna konserverades. Den öppna bänkinredningen, likaså från 1904, ersattes av en sluten, för att bättre harmoniera med kyrkorummet ålderdomliga karaktär. Äldre färglager framtogs på den bevarade inredningen. Predikstolen från 1626 är förvärvad från Santa Gertruds kyrka i Västervik. Altaruppsatsen är förfärdigat av mäster Anders Dahlström d ä 1745.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Av medeltida inventarier återstår ett triumfkrucifix.