Stäng fönster Vimmerby kn, LOCKNEVI 1:2 M.FL. LOCKNEVI KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - LOCKNEVI

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan har ett högt läge i väl samlad bebyggelse med bl.a. församlingshem och skolhus. Prästgården ligger 200 m västerut. I söder reser sig det mäktiga skansberget med fornborgen. Odlingsmarken är väl sammanhållen och återfinns i landskapets lägre partier. Locknevi ligger nordost om Vimmerby.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Medeltida träkyrka av i övrigt obekant utformning. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes, sannolikt på samma plats. II: En ny träkyrka uppfördes 1745. Kyrkan hade ett rektangulärt långhus med åttkantigt mittparti och ett rakslutet korparti. Ett vapenhus av okänd ålder fanns i söder. Innertaket var prytt av målningar med bibliska motiv, utförda av Magnus Wiklander från Västervik (delar av innertaket är uppsatt i den befintliga kyrkans sakristia. Riven i samband med att den nuvarande kyrkan uppfördes på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - III: Den nuvarande stenkyrkan uppfördes 1900-03 efter ritningar av arkitekt Åke Hammarskjöld och består ett rektangulärt långhus med ett polygontalt korutsprång i öster (med sakristia i källarplan) samt torn i väster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan är uppförd i historiserande blandstil. Exteriören får sin prägel av fasadernas synliga murverk av tuktade kvaderstenar i granit. Fönsteröppningarna är rundbågiga, liksom tornets parställda ljudöppningar. Tornet kröns av en spira. Långhuset har ett kopparklätt sadeltak, det lägre och smalare koret har valmtak. Ingångarna i väster, söder och norr har vindfång med rundbågiga perspektivomfattningar krönta av gavelfrontoner. Kyrkorummet är indelat i tre skepp. Det mittersta skeppet är täckt av ett tunnvalv i trä, buret av slanka träkolonner, de lägre sidoskeppen har plana trätak. Väggarna är vitputsade, medan taket och övrig snickeriinredning är färgade i bruna nyanser. Koret upplyses av tre stora korfönster. Kyrkan genomgick en restaurering 1961-62 då bland annat taket målades i en ljusare färg. En äldre altaruppsats från 1700 är uppsatt på kyrkans sydvägg. Den rikt skulpterade åttkantiga predikstolen är från 1660. Den öppna bänkinredningen med utsirade gavlar är ursprunglig.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Dopfunten från ca 1200 är tillskriven Sigraf.