Stäng fönster Vimmerby kn, PELARNE 1:10 M.FL. PELARNE KYRKA

Sockenbeskrivning
Pelarne socken är beläget väster om Vimmerby stad och omgiven av socknarna Rumskulla, Lönneberga och Hässleby. Någon större tätort finns inte i socknen men i närheten ligger, förutom Vimmerby även Mariannelund och Silverdalen. Landskapet består av kraftigt kuperat och stenbunden skogsbygd. Fynden från förhistorisk tid är få men vid Sveriges eller Sverkers udde finns medeltida bebyggelse- och odlingslämningar och en fornborg ska ha funnits på Borgeberg. Socknen omnämns första gången 1330. Socknens viktigaste näringar har varit jord- och skogsbruket. Tidigare var socknen känd för sina körsbärsodlingar. De största gårdarna är Herrestorp, Mossebo säteri och Rostorp. I Pelarne kyrkas omedelbara närhet finns ett mindre järnåldersgravfält, med bl a rester av en skeppssättning.

Kyrkan
Pelarne kyrka är en av landets få bevarade medeltida träkyrkor, och den enda i Kalmar län. Pelarne kyrka har daterats till 1200-talet. Långhus och kor är medeltida medan sakristian ska ha tillbyggts senast år 1500. Gravkor och vapenhus ska ha tillkommit på 1680-talet. Långhus och kor är uppförda i timmer. Kring kyrkan låg socknens kyrkogård fram till 1882 då den flyttades till dess nuvarande läge.
Kyrkogårdens historik
Pelarne kyrkogård ligger på en höjd ungefär 300 m väster om Pelarne kyrka. Få arkivuppgifter finns om kyrkogården men den bör ha anlagts omkring 1885. Tidigare begravdes socknens innevånare på kyrkogården som låg runt om kyrkan. På ett flygfotografi från 1935 över Pelarne skymtar kyrkogården i ena hörnet. I den nordvästra delen av kyrkogården syns ett ljusare parti som troligen är grusbelagda gravar. På ett flygfotografi från 1950 kan man se hur hela kvarter III och delar av kvarter I består av grusgravar. På bilden syns också omgärdningar i form av stenramar men även av låga häckar. År 1947 gjordes ritningar till ett kapell av Sandbergs arkitektkontor i Vimmerby. Inte förrän år 1951 uppfördes kapellet efter det att mark avstyckats från Pelarne 2:1 och Pelarne 2:5. I och med detta utökas kyrkogården åt norr. Kapellet uppfördes med en betonggrund, väggar av vitputsad gasbetong och skiffer lades på taket
På 1980-talet genomgick Pelarne kyrkogård, liksom många kyrkogårdar i landet, en större förändring. Flertalet gravplatser som tidigare varit belagda med grus och omgärdade med till exempel stenramar såddes nu in med gräs och omgärdningar togs bort. Enligt uppgift grävdes de gravvårdar som togs bort på 1970- och 80-talet ned i mittgången. Tidigare hade de körts till soptippen. År 1982 köptes en bit mark in väster om kyrkogården. Marken är avsedd som kommunikationsyta och används till parkering, för att köra undan material och som förvaringsplats för en del material.
År 1996 fick församlingen tillstånd att anlägga minneslund på kyrkogården. Minneslunden iordningsställdes samma år i kvarter VI.