Stäng fönster Tanum kn, RESÖ 3:44 RESÖ KYRKA

FÖRSAMLING 1995: LUR
BEFOLKNINGSTAL - Se Lur

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Kapell inom Lurs medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Resö kapell i Lurs socken ligger på södra Resö, ca en och halv mil söder om Strömstad. Läget är avskilt på en plan tomt mellan något högre tallbevuxna bergspartier. Till kyrkomiljön hör ett församlingshem, byggt 1990.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Lurs kapell byggdes 1914-16 på frivillig väg efter ritningar av Albin och Carl Wilhelm Gustafsson, Borås, och präglas av jugend. Kapellet är en rektangulär träbyggnad med smalare, rakavslutat kor i öster och sakristia i norr. På takets västparti över huvudingången står en kopparklädd takryttare.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Fasaderna är spånklädda och tjärade och har profilerad, vitmålad taklist. Långväggarna indelas med lisener och har parställda, rektangulära fönster med fyra lufter. Glasmålningen i korets rundfönster över altaret insattes 1973. Koret täcks av ett tunnvalv och har vävklädda väggar. Kor och långhus förbinds med en korbåge med målat textband. I långhuset, som har tredingstak, är väggarna och taket klädda med liggande panel. Altartavlan utfördes av Carl Otto Svensson 1936. Predikstolen från kapellets byggnadstid målades 1959 av Folke Persson. Bänkinredningen är öppen. I väster står en läktare.