Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Tidaholm kn, DARETORPS PRÄSTBOL 4:1 DARETORPS KYRKA

 Anlaggning - Historik

Historik
FÖRSAMLING 1995 - DARETORP

BEFOLKNINGSTAL - 1805: 844, 1900: 1239, 1995: 578

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Brandstorp utbruten 1626.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är belägen fritt på svallgrusparti på gränsen till den uppodlade sandmarken i Ryans dalgång. Socknen, som är skogrik, ligger sydost om Tidaholm.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av långhus med rakslutet korparti, sakristia i norr och vapenhus i väster. I: Medeltida stenkyrka, av i övrigt okänd utformning. Det är obekant om några partier ingår i den befintliga kyrkan (vilket möjligen de oregelbundna murarna i norr kan tyda på). II: Kyrkans befintliga planform tillkom efter nybyggnad 1761, möjligen med återbruk av äldre murar.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Den enkla exteriören är vitputsad under valmade, tegeltäckta sadeltak; rundbågiga fönsteröppningar. Ingång via vapenhuset samt mitt på långhusets sydsida. Kyrkorummet täcks av ett kassetterat, plant innertak av trä, sannolikt från 1800-talets senare hälft. Till inventarierna från byggnadstiden hör en altaruppsats i rokoko från 1770 samt en höj- och sänkbar dopängel, skulpterade av bildhuggaren Jöns Lindberg. Även predikstolen torde härröra från 1700-talets senare hälft, medan ljudtaket är äldre. Kyrkan restaurerades 1949 efter förslag av arkitekt Adolf Niklasson. En öppen bänkinredning erhöll då nya gavlar.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Från medeltidskyrkan återstår en järnbeslagen dörr med figurativ utsmyckning - en av mycket få bevarade i Västergötland.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1995/Forskningsprojektet Sockenkyrkorna. Kulturarv och bebyggelsehistoria 2002.