Stäng fönster Uppsala kn, HAGBY 11:1 HAGBY KYRKA

Historik
Hagby kyrka består av rektangulärt långhus med rakslutet korparti, västtorn och en utbyggd sakristia på korets östra sida. Den putsade kyrkan har rundbågiga fönster och täcks av ett sadeltak. Tornet kröns av en huv med lanternin. Kyrkans två ingångar är belägna i väster och söder.

Den nuvarande kyrkan föregicks av en medeltida kyrka med komplicerad byggnadshistoria. När den gamla kyrkan grävdes ut 1935 i samband med en restaurering framkom att den äldsta kyrkan var en romansk kyrka med smalare kor och absid, ombyggd i flera etapper under medeltiden.

Den nuvarande kyrkan uppfördes 1838-40 efter en ritning upprättad 1821 av Axel Almfelt, konduktör vid Överintendentsämbetet. Man frångick dock ritningen i vissa avseenden, bl.a. ökades antalet fönsteröppningar på långhus och torn. Kyrkans exteriör har nyklassicistisk prägel. Även interiören har trots flera restaureringar bevarat sin ursprungliga karaktär.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996