Stäng fönster Malå kn, KYRKAN 3 MALÅ KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Malå kyrka i Malå by uppfördes som kapell 1851-52. Den är en långhuskyrka med vidbyggd sakristia öster om koret och ett torn i väster med åttkantig överbyggnad. Endast tornet fick panel från början, övriga delar panelades 1880. Exteriören uppvisar en rikt varierad panelarkitektur. Huvudingången i väster med kraftiga kolonner och tympanongavel har Skellefteå landskyrka som förebild. Innertaket är ett tryckt tunnvalv, indelat i rutor genom påspikade lister. Väggarna indelas av höga halvkolonner. Altartavlan från 1856 av Albert Blombergsson är en kopia av Fredrik Westins altartavla från 1823 i Kungsholms kyrka, Stockholm. Altarringen snidades 1851. Bänkinredningen är öppen. Kyrkans utformning har bevarats sedan byggnadstiden även om inredningen delvis förnyats 1950-52 och läktarunderbyggnad tillkommit 1991.