Stäng fönster Skellefteå kn, BURTRÄSKS-GAMMELBYN 68:1 BURTRÄSK KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Burträsks kyrka ligger vid ett hembygdsområde. Här har en gång stått en välkänd kyrkstad. Kyrkan uppfördes 1949 av byggmästare J A Johansson efter ritningar av Bengt Romare. Den har korsformig grundplan och murar av tegel. Kyrkorummet är enskeppigt med kor i öster, långhus i samma bredd och höjd och två förhållandevis breda korsarmar. I vinkeln mellan koret och norra korsarmen ligger sakristian. I västra partiet av långhusets sydmur reser sig ett sidoställt torn vars bottenplan används till brudkammare. Huvudingången är byggd i kyrkans västgavel vars västligaste parti fungerar som vapenhus. Fasaderna är vitputsade och fönstren är i gotisk stil. Kyrkorummet inklusive korsarmarna täcks av skifferklädda sadeltak. Tornets spetsiga huv över lanterninen har plåttak. Interiören har en medeltida karaktär genom de röda tegelväggarna och det vitputsade taket med ett stjärnvalv i koret och kryssvalv i långhuset och korsarmarna. Ribborna har markerats med färg. Freskomålningarna i koret är verk av Lennart Segerstråle. Sittplatserna utgörs av fast, öppen bänkinredning. En träskulptur av Yngve Andersson är från 1956. 1987 utfördes invändiga underhållsarbeten.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1999. Kompletterad 2003.