Stäng fönster Tjörn kn, TUBBERÖD 1:291 SKÄRHAMNS KYRKA

FÖRSAMLINGS 1995: STENKYRKA
BEFOLKNINGSTAL - Se Stenkyrka

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Kapell inom Stenkyrka medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Skärhamns kapell i Stenkyrka socken ligger på en klippa centralt bland bebyggelsen. Läget är högt och med vid utblick åt alla håll. Fiskesamhället Skärhamn ligger vid Orusts västra kust och nära stranden.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Kapellet byggdes 1932 efter ritningar av Axel Forssén.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Byggnadsmaterialet utgörs av panelklätt trä. Gudstjänstrummet består av ett enskeppigt långhus med smalare, rakavslutat kor i öster med sakristia i norr samt ett västtorn vars bottenplan fungerar som vapenhus. Härifrån leder en trappa upp till läktaren i långhusets västparti. Kor och långhus täcks av ett indraget tunnvalv. Altartavlan är ett verk av Gunnar Ström och samtida med kyrkans byggnadsår. Bänkinredningen är öppen.