Stäng fönster Skellefteå kn, STORKÅGE 24:8 KÅGE KYRKA

Historik
Samhället Kåge ligger inom en flack och öppen dalgångsbygd runt Kågeälven, ca 14 km norr om Skellefteå. Här finns bra förutsättningar för jordbruk men även goda hamnförhållanden, vilket tidigt gjorde Kåge till en viktig knutpunkt för handel. Under 1800-talet präglades Kåge av industrialisering, med bl.a. skeppsvarv, garverier och repslageri. Industrialiseringen och befolkningstillväxten fortsatte under 1900-talet och bebyggelsen i centrala Kåge förtätades och fick tätortskaraktär. Längs Storgatan (f.d. Kustlandsvägen) inrättades ett merkantilt centrum och här byggdes också kyrkan 1924–25. Detta skedde sedan Skellefteå landsförsamling beslutat avskilja norra delen (Kågedalen) till en egen församling. Kågeborna, som helst hade varit kvar i lands-församlingen, förlorade 1917 dragkampen mot Kusmark om var den nya församlings-kyrkan skulle ligga. Då bildades emellertid Storkåge kapell- eller kyrkobyggnads-förening, som samlade in pengar och frivillig arbetskraft, köpte in mark för ändamålet, lät ta fram ritningar och slutligen byggde en kyrka i Kåge. Först 1956 överläts kyrkan till Kågedalens församling, som bildades 1933.