Stäng fönster Sorsele kn, GARGNÄS 8:1 GARGNÄS KAPELL

Historik
Gargnäs by ligger på ett smalt näs mellan Gargån och Hemsjön, knappt 5 mil sydost om Sorsele. Byns historia börjar 1756 när det första nybygget insynades på en gammal lappvall. I slutet av 1800-talet blev det allt mer angeläget för den växande befolkningen att få ett eget kapell och begravningsplats för att slippa de besvärliga och långa resorna genom väglöst land till kyrkan i Sorsele. Man ansökte om statsbidrag för detta utifrån ritningar gjorda av arkitekten Gustaf Améen vid Överintendentsämbetet 1904, och några år senare beviljades bidrag och kyrkan byggdes. Den är belägen i centrala delen av Gargnäs, på en mindre höjd omgiven av skogspartier och gles bebyggelse.

Den äldsta delen av kyrkogården, som invigdes 1912, ligger närmast kyrkan i öster, söder och väster. Kyrkan är uppförd i trä 19091911.