Stäng fönster Sorsele kn, JILLESNÅLE 2:1 GILLESNUOLE KAPELL

Historik
År 1674 blev Sorsele kapellförsamling under Lycksele. Det första kapellet restes dock inte i Sorsele utan i Gillesnuole, ca 56 km nordväst om Sorsele, uppströms Vindelälven. Under de första åren var det här komministern bodde vid förrättningar, innan han omkring 1677 flyttade permanent till Sorsele, som sedermera blev kyrklig huvudort. Den första predikobyggnaden i Gillesnuole ersattes av ett nytt kapell 1750 och 1798. Kapellet användes endast sommartid och i huvudsak av samerna. I mitten av 1800-talet efterlyste de ett kapell närmare sina sommarvisten längre upp i fjällen och 1858 upp-fördes ett nytt kapell i Ammarnäs. Därefter hade Gillesnuole kapell spelat ut sin roll. Det såldes till en privatperson 1867 och sattes upp som loge i Granåkers by, ett par mil nedströms Vindelälven. Sedan marken övergått i skogsbolaget Sandviks ägo skänktes byggnaden 1937 till Sorsele församling och återuppsattes på sin gamla plats. Den byggnad vi ser idag har alltså delar av stommen från 1798, men är också till viss del rekonstruerad efter återflytten. De övriga byggnader som finns i kapellmiljön är också flyttade till platsen omkring 1940 eller uppförda senare.