Stäng fönster Åsele kn, VISKA 1:115 FREDRIKA KYRKA

Historik
Fredrika kyrka är belägen i en mindre tätort på ett krön vid Viskasjön i lummig omgivning. Kyrkan uppfördes 1796-1797 av bonden Erik Eriksson från Holmträsk i Åsele under uppsikt av kyrkoherden Jonas Ångman. En genomgripande reparation genomfördes 1930-1931, varvid den gamla sakristian i öster inreddes till kor och en ny sakrista byggdes till i norr.

Kyrkan är byggd av panelat liggtimmer och har valmat mansardtak. Det är en rektangulär långhuskyrka med smalare rakslutet kor, ursprungligen sakrista, torn i väster och sakristia i norr. Innerväggar och -tak är klädda med slät panel.

Kyrkan är en av de första i nyklassicistisk stil i dessa trakter. Ursprungligen var den rödfärgad men erhöll ny vitmålad panel 1873. Interiören renoverades 1877 varvid korväggens stora målning övermålades och västläktaren byggdes. 1930-1931 utfördes en genomgripande renovering av hela kyrkan under S. Wranér. I samband härmed omgjordes och flyttades den ursprungliga altarpredikstolen och altarringen, båda snidade av församlingens förste präst. Sakristian brukades till kor och en ny sakristia byggdes i norr. Interiören förändrades men tack vare en restaurering under B. Lidström 1966 framstår den nu som välbevarad. Bl. a. framtogs och konserverades resterande målning på ursprungliga altarväggen, gjord i början av 1800-talet av målarmästare Asplund, och med arkitekturmotiv, putto och draperier. Bänkinredningen är sluten.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1994-1999. Kompletterad 2003.