Stäng fönster Umeå kn, NORRBYN 4:1 SNÖANS FISKEKAPELL

Historik
Kapellet är beläget på Snöan, huvudön i en skärgård av små öar och kobbar utanför Järnäshalvön och Hörnefors, ca 30 km söder om Umeå. Kapellet ligger på öns sydöstra sida, även kallad Österskatan. Intill kapellplatsen låg på 1500-talet en hamn och öns första fiskeläge. Dess kvarvarande fiskebodar, som stod söder och väster om kapellet brann ned 1912. Övrig bebyggelse är idag från tidigt 1900-tal och ligger på Väster-skatan, på öns västra sida. Den består av ett femtontal fiskestugor och förråd som numera är fritidshus.

Ön benämndes Snödan på äldre kartor vilket betyder kal, och det talar för att ön tidigare varit ännu kargare än idag. Fram till 1940-talet höll sig öns fiskare med getter och kor. Detta tros ha bidragit till att Snöan fortfarande är relativt öppen och präglad av hedar. Snöan är klassad som en kulturmiljö av riksintresse (AC 4), p.g.a. alla skärgårds-anknutna fornlämningar och kapellet. Hela ögruppen är också naturreservat.