Stäng fönster Umeå kn, LANTBON 13 TEGS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Kyrkan i Teg i stadsdelen med samma namn i Umeå byggdes 1967 av byggnadsfirman Lindén & Danielsson från Umeå efter ritningar av Carl Hampus Bergman. Det är en helt modernistisk kyrka av betong, som utgör norra delen av ett trelängat byggnadskomplex med församlingslokaler i östra och södra längorna.

Kyrkorummet är i det närmaste kvadratiskt. Koret är orienterat mot gården i söder. Huvudingången befinner sig i ett nordligt murframsprång som leder in till ett vapenhus. En annan ingång återfinns till vänster om altaret och för mot östra längan. Exteriören har en originell komposition med kubistiskt utformade block i ljust gulbrunt. Mittpartiet höjer sig över sidopartierna. Fönstren är stora och har rektangulär form. Taken är platta och klädda med plåt och papp. Innertaket är klätt med skivor av träfiber färgade i blått. Sittplatserna utgörs av fasta, öppna bänkar.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1997

HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Tegs kyrka har en stomme av gjuten betong. Planen är närmast kvadratisk, taken är platta. Fasaderna är uppbyggda av ljust gulbruna betongelement. Takbeklädnad är plåt och papp. Församlingsdelen, som är byggd i vinkel, har mörkröda tegelfasader. Framför kyrkan står en hög och smal kampanil i grå betong.

Kyrkorummet har ett högt mittskepp och lägre sidoskepp. Fasadernas betongelement präglar även kyrkorummets väggar. Taket är täckt med blå träfiberskivor. Stora rektangulära fönster belyser kor och långhus. Bänkinrednigen är fast i öppna kvarter. Golvet är lagt i kalksten.

KÄLLA: Hållén, Agneta, Nya svenska kyrkor III. Rapport RAÄ 1997:1. Stockholm 1998.