Stäng fönster Töreboda kn, EKESKOG 2:25 M.FL. EKESKOGS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - EKESKOG

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är belägen i platsby vars inägomark sträcker sig strålformigt ut från bykärnan. Läget är fritt och högt på moränhöjd, 500 m nordost om Murare-/Perabäcken. Ekeskogs socken ligger söder om Töreboda.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av långhus med tresidigt avslutat korparti samt sakristia i norr. Enligt avbildning i Peringskiölds Monumenta bestod kyrkan ursprungligen av långhus och smalare, rakslutet kor. Av denna kyrka, som troligen uppförts under 1100-talet eller 1200-talets förra hälft, återstår ännu partier i väster. Kyrkan hade vid tiden för avbildningen ett timrat vapenhus i söder, av okänd ålder. Det nuvarande korpartiet tillkom vid en ombyggnad 1698 (inventeringsprotokoll 1829, ATA). Sakristian tillbyggdes sannolikt 1843. Ett vapenhus i väster (material och datering okänd) revs 1937.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans murar är vitputsade såväl ut- som invändigt och genombryts av rundvälvda fönsteröppningar. Långhusets branta takfall är valmat över den tresidiga östmuren. Ingång i västgaveln samt direkt till korpartiet i sydost. Kyrkorummet täcks av ett plant trätak, praktfullt utsmyckat av målaren Olof Collander 1729. Altaruppsats från 1715 av Börje Löfman, Mariestad och predikstol från från 1741-42 av Joh. Flodström (ursprungligen för Tibergs kyrka, förvärvad av Ekeskog 1767). Öppen bänkinredning troligen från omkring 1900. Vid den omfattande restaureringen 1937, efter förslag av arkitekt Axel Forssén, framtogs takmålningarna och de äldre inventariernas konserverades.