Stäng fönster Degerfors kn, JANNELUND 19:1 M.FL. DEGERFORS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - DEGERFORS

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Degerfors kapellförsamling bildades 1883 som en utbrytning ur Karlskoga församling. Mellan 1925 och 1926 var den annexförsamling till Karlskoga, men är sedan 1926 självständig.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger i landskapets östligaste hörn vid sjön Möckelns utlopp i Letälven. Vid 1600-talets mitt erhöll Georg Camitz tillstånd att anlägga stångjärnshammare vid Degernäs ström och Letälven, vilket kom att bli utgångspunkten för framväxten av det moderna industrisamhället Degerfors. Kyrkan är belägen mellan samhällets nuvarande centrum och järnverket.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Kyrkobyggnaden består av rektangulärt långhus och smalare kor samt vidbyggd sakristia i norr, vilken stod färdig först 1892. Arkitekt var J Forsgren. Västtorn tillfogades 1897.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans exteriör är klädd med liggande panel, under plåttäckta yttertak; tornet kröns av spira. Ingång i väster samt i långhusets sydöstra del. De spetsbågiga fönsteröppningarna har späda överstycken. Kyrkorummet avdelas med slanka pelare i tre skepp; spetsbågig triumfbåge. Interiörens nuvarande utformning är resultat av genomgripande restaureringar 1939 av Einar Lundberg och 1966 av H. Thafvellin, som helt förändrat kyrkorummets ursprungliga karaktär. Den originella färgsättningen med ljus- och mörkbruna fläckar på en gråaktig botten utfördes vid sistnämnda restaurering av konstnärerna Pär Andersson och Åke Pallarp. Predikstolen, altartavlan av Thor Fagerkvist och dopfunten härrör samtliga från 1939.