Stäng fönster Uddevalla kn, FORSHÄLLA 3:1 FORSHÄLLA KYRKA

FÖRSAMLING 1995: FORSHÄLLA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Forshälla gamla kyrka låg strax väster om den befintliga kyrkan. Den nya kyrkan ligger enskilt tillsammans med pastorsexpeditionen på impedimentmark i anslutning till en bredare dalgång med öppen odlingsmark. I dalgången rinner Forshällaån på sin väg mot havet vid Åsebukten. Kyrkebacka, gamla kyrkbyn, ligger en knapp km öster om kyrkan. Socknen har förhållandevis stora öppna odlingmarker i synnerhet i dalgångarna mot kusten. I övrigt består landskapet av kuperad skogsmark, mot sydost även av verkliga randområden. Forshälla socken ligger öster om Uddevalla.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Stenkyrka från äldre medeltid, bestående av långhus och smalare, rakslutet kor. Vid en ombyggnad omkring 1730 raserades den större delen av det ursprungliga korets murar och kyrkan erhöll ett nytt, tresidigt avslutat korparti. Riven i samband med att den nuvarande kyrkan uppfördes, med någon förskjutning mot öster.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande stenkyrkan uppfördes 1855 efter ritningar av arkitekt Emil Langlet. Kyrkan har ett långhus, ursprungligen enskeppigt, en halvrund sakrisitia i öster samt ett torn i väster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Västtornet kröns av en lanternin. Tornets bottenplan fungerar som vapenhus med huvudingång. Från början fanns portaler även i långhusets norra och södra murar. Exteriören är utpräglat nyklassicistisk och samma stilart kan i viss mån sägas karakterisera interiören trots äldre inventarier och senare tiders förändringar. En genomgripande restaurering ägde rum 1953 efter förslag av Carl Hampus Bergman och Ärland Noréen. Interiören delades i tre skepp genom pelare av trä. Mittskeppet täcktes av ett nytt tunnvalv. De sänkta takpartierna över sidoskeppen är plana varigenom utrymmet ovanför pelarna framträder som sidogångar. Altaruppsatsen (om inventarierna, se nedan) flyttades mot väster och absiden erhöll funktion som bårhus. En dörr i långhusets västgavel igenmurades, likaså absidens fönster. En ny predikstol gjordes 1955 efter äldre modell. I den likaledes nya läktarunderbyggnaden inrymdes bl a sakristia. Bänkinredningen ombyggdes till stor del men är fortfarande sluten. Långmurarnas portaler igensattes. Deras omfattningar med tresidiga överstycken markerades med nischer. Sydportalen återupptogs 1984.
Altaruppsats i barock, snidad för Forshälla gamla kyrka 1670 av Peter Johansson och målad av Arnold du Bois. Predikstol, snidad 1953, dekorerad och laserad med skulpturer av Valfrid Andersson. Altartavla (ej i bruk; flyttad till nordmuren 1938), 1850-tal, Carl Bagge. Predikstol (ej i bruk), troligen 1764, dekorerad efter 1855. Dopfunt av trä, troligen 1700-tal. Ommålad 1780 av Henrik Dieden.
Ekre, Rune: Forshälla kyrka. Djurhult kapell. Historik och beskrivning. 1979.