Stäng fönster Ulricehamn kn, BLIDSBERG 3:12 BLIDSBERGS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - BLIDSBERG

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger i tätorten vid Ätrans strand. Läget är högt och fritt. Odlingsmarken är koncentrerad till dalgångarna med nordost-sydvästlig sträckning. Socknen är fornlämningstät. Blidsberg, som ligger norr om Ulricehamn, ingår i större riksintresseområde omfattande flera socknar längs Ätrans dalgång.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Den medeltida, nu helt raserade stenkyrkan, bestod till sin kärna av långhus och smalare absidkor från 1100- eller 1200-talets första hälft. Från denna återstår nu ett några finhuggna byggnadsdelar samt ett skulpterat tympanonfält, föreställande Agnus Dei (tympanonfältet inmurat i det befintliga tornets innervägg). Medeltidskyrkan hade också sakristia i norr och vapenhus framför sydportalen. Enligt uppgift från 1788 var kyrkan förlängd i väster och tillbyggd med torn. Enligt minnesinskrift på triumfbågsmuren var kyrkan utsmyckad med målningar av Mathias Hasselberg, troligen tillkomna omkring 1770. Från medeltidskyrkan återstår en runristad, egenartad dopfunt, sannolikt från 1200- talet, och flera medeltida träskulpturer. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes, troligen på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande stenkyrkan är uppförd 1868-69 efter ritningar av byggmästare Fredrik Bergström. Kyrkan och består av långhus med femsidigt korutsprång, sakristia i norr samt västtorn.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Den nyklassicistiska exteriören har ljust gulputsade fasader med vita hörnlister och rundbågefönster. Tornet kröns av en åttkantig lanternin med spira. Ingång genom tornet. Det ljusa kyrkorummet täcks av ett tredingstak, rutindelat med listverk. Koret är välvt och skiljs från långhuset av en stickbågeformad öppning; det lyses upp av stora fönster på vardera sida om den klassicerande, rundbågeformade altaromfattningen. År 1934 utbyttes det tidigare enkla altarkorset mot arkitekt Knut Nordenskjölds nya altaruppställning, som även innefattade fem träskulpturer från kyrkans gamla predikstol från 1600-talet. Kyrkan genomgick en restaurering 1939, under ledning av arkitekt Ärland Noreen, då den södra ingången igensattes. Rund predikstol från byggnadstiden.