Stäng fönster Vara kn, ELING 2:9 M.FL. ELINGS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - ELING

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är belägen högt och fritt i relativt småbruten odlingsbygd 200 m söder om Viskebäcken. Då den första kyrkan byggdes på platsen har den sannolikt legat på en udde, omgiven av vatten. Elings socken ligger sydväst om Vara.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti, sakristia i norr samt västtorn. I: Kyrkans byggnadshistoria är oviss. Under medeltiden uppfördes en kyrka, vars ålder och utformning inte närmare kan bestämmas. Murpartier av denna har påträffats vid grävningar under golvet 1961. Möjligen ingår i den befintliga kyrkan ännu medeltida murpartier, men i vilken omfattning är inte säkert känt. II: Kyrkans nuvarande utformning härrör huvudsakligen från 1700- och 1800- talen. Kyrkan genomgick omfattande förändringar 1762. Troligen vidgades då kyrkan både i längd och bredd. År 1833 ersattes det dåvarande trätornet av ett i sten. Sakristian tillbyggd efter ritningar från 1880 (utfört 1881).

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans murar är vitputsade såväl ut- som invändigt och genombryts av rundbågiga fönsteröppningar; lunettfönster över västportalen och i östgaveln. Västtornets brädfodrade överbyggnad har sin utformning efter ritningar från 1880. Ingång i väster via tornets bottenvåning. Kyrkorummet täcks av ett trätunnvalv med profilerad taklist. Av kyrkan äldre inredning är läktarbröstet från 1600-talet bevarat. Under 1880-talets senare hälft omdanades kyrkans fasta inredning i etapper, varav predikstolen och orgelfasaden ännu återstår (nuvarande predikstolen ersatte 1889 en altarpredikstol). Öppen bänkinredning med raka gavlar från 1926. Ny altartavla, målad av konstnären Viking Lanje, förvärvades 1962.